PDA

Tüm Versiyonu Göster : Sacı uzun aklı kısa artık yok

gelincik
03.01.2007, 17:51
'Saçı uzun aklı kısa' artık yok

"Devletin malı deniz, yemeyen keriz", "Saçı uzun aklı kısa" gibi sözler artık kullanılmayacak. Türk Dil Kurumu (TDK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, hazırlığı devam eden Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nde "Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar" gibi sözlerin yer almayacağını açıkladı.

Yeni sözlük
Prof. Toparlı, yeni hazırlanan Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'nün yanlış anlaşılmalara yol açmaması için çok titiz davrandıklarını belirtti. 2007'de basılması planlanan sözlükte "Üzümü ye bağını sorma", "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın", gibi deyimlere yer verilmeyeceğini ifade eden Toparlı, "Sözlük bilimadamlarınca hazırlanacak" dedi.

03.01.2007, 18:03
o artık bizim dilimze yerleşmiş kitapdan söküp atması kolay ama dilimizden atabililer mi o var işte

05.01.2007, 03:06
bu bilgilerin için teşekkürler gelincik.iyi ki birilerine kızıp böyle bir konuyu araştırmışsın.

türk dil kurumu..türkçemizi korumak,yabancı ve zararlı kelimelerin etkisinden kurtarabilmek ve dilimizi geliştirip toplum içinde daha düzgün ve anlaşılır bir şekilde kullanılması sağlamak için vardır.(bunlar sadece aklıma gelenleri..aslında daha fazla amacı var...)

dilimizde ,rencide maksatlı sözlerin deyimleşmiş ,kalıplaşmış olması..bu sözleri anlamlı ve dokunulmaz kılmıyor arkadaşlar.dikkatli sözler seçmek gerekir.hele birde böyle site ortamında imalı sözlere yer olmamalı.

tekrardan eline sağlık gelincik....bak bayanlara destek çıkıyorum . :D

SaYo
07.01.2007, 06:38
Bende uzun saçlı biri olaraktan sinir oluyorum bu işe. ama bunun ben bi çare olacagını düşünmüyorum çünkü bi düşünsene. "
-Olm o saç ne lan? (pis pis sırıtır)
-Ne güzel olm işte
- olm saçı uzun olanın aklı kısa olurmuş bilmiyonmu?
-Hade lem ordan duymadınmı o söz TDK tarafından kaldırılmış :))
-Hass.ktir lan:)"

07.01.2007, 10:22
sayo hoşgeldin ya bi gidiyon bi geliyon kal artık be