PDA

Tüm Versiyonu Göster : Macaristan'ın Bağımsızlık Günü Kütahya'da da Kutlandı

Mamo_Carancho
13.03.2008, 12:11
http://resimler.haberler.com/haber/856/macaristan-in-bagimsizlik-gunu-kutahya-da-da_o.jpg (http://www.haberler.com/resim.asp?haber_id=1260856)

Macaristan'ın Bağımsızlık Günü Kütahya'da da Kutlandı

Macaristan'ın Bağımsızlığına Kavuşmasının 160. Yıldönümü, Kütahya'da da Törenlerle Kutlandı.

Macaristan'ın milli kahramanı Lajos Kossuth'un, 1850-51 yılında sürgün olarak geldiği Kütahya'da ikamet ettiği evde düzenlenen merasimde duygulu anlar yaşandı. Macar heyeti, on yıllar önce ülkelerinde bağımsızlık meşalesini ateşleyen Kossuth'un heykeli önünde saygı duruşunda bulundu. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından, Belediye Başkanı Mustafa İça, Macaristan'ın Türkiye Fahri Konsolosu İsmet Güral ve Macaristan Cumhuriyeti'nin Türkiye Büyükelçisi Istvan Szabo birer konuşma yaptı.

Büyükelçi Szabo, Türk-Macar dostluğunun çok eskilere dayandığını belirterek, "Macaristan'ın milli kahramanı Kossuth'un yaklaşık 158 yıl önce Kütahya'da büyük bir misafirperverlikle ağırlanmış olması, dostluğumuzun ne kadar derinlere dayandığını gösteriyor. Bu dostluğun ilelebet süreceğine inanıyorum" dedi.
Belediye Başkanı Mustafa İça da "Türk-Macar dostluğunun sembolü haline gelen Lajos Kossuth, değerli bir devlet adamıydı. Dünyada barış, dostluk ve kardeşliğin değerini iyi bilen Türk ve Macar halklarının bundan sonra daha da yakınlaşması en büyük arzumuzdur" diye konuştu.
Macaristan'ın Fahri Konsolosu İşadamı İsmet Güral da, iki ülke arasındaki dostluğun giderek attığını dile getirdi.
Törene Vali Şükrü Kocatepe, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Törenden sonra Macar heyeti, Kossuth'un kaldığı evi ve kullandığı eşyaları inceledi.
Bu arada, Macar sanatçıların yaptığı el işlemeli eserler, Kültür ve Turizme İl Müdürlüğü Salonu'nda Kütahyalı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

EFE / IHA

Mamo_Carancho
13.03.2008, 13:18
Türk - Macar dostlugu yillar boyu bilinir ve cok eskiye dayandigi söylenir. Fatih zamanindan beri Türkler ile Macarlar arasinda sıkı bağlar olduğu tarih kitablarında da yazılıp çizilir. Ama şu gerçek çok az bilinir: Macarların aslında köklerinin Türk olduğu. Macar kelimesi insan veya adam manasına gelir ve o yüzden macarlar kendilerine macar der. Ama aslında isimleri, ki burada en doğru kelimeyi ingilizler kullanır, Hungary dir. İngilizce olarak bildiğimiz Hungary, yani Macaristan manası şöyle ifade edilmektedir: Hun = Türk; Gary = Topluluk. Görüldüğü gibi Hungary manası Türk topluluğu manasına geliyor. Bir çok macar kelimesinde türkce kelimeler de bulunuyor.
Gerçi şimdi türkle alakası pek kalmasada belki köylerinde kendimize yakın insanlar bulabiliriz.

Ben sadece Almanyadan Türkiyeye izine gelirken bir kere Macaristandan geçtim. Bir yerde mola verirken gözüme tek pervaneli bir uçak çarptı. Temiza ama artık kullanılmadığı belliydi. Ama benim için önemli olan uçağın gövdesine macar harfleriyle yazılmış bir yazı idive o yazıyı deşifre etmek pek zor değildi: Allahim Sen Beni Korou!!