PDA

Tüm Versiyonu Göster : Simavın Kestanesi Söz Sahibi Olsun Artık - M. Kemal Akbaş

Mamo_Carancho
06.04.2008, 13:45
Simavın Kestanesi Söz Sahibi Olsun Artık

Öyle bir topraga sahibizki, Allah şu Simavın topragına öyle bir bereket, öyle bir nimet ihsan etmişki biz günahkar cahil kullarına, ne kadir biliyoruz ne kıymet. Simavlı olarak çok övünürüz ürünlerimizle. Halısından Kerestesine, Vişnesinden Kestanesine, Fasulyesinden Tarhanasına ve onlarca ürün daha. Övünmek güzelde, birde bunların tanıtımını yapmayı becerebilirrsek, işte o zaman övünmeyi hak etmiş oluruz.

Ama Simav halısı (Orient) şark halısı, kirazlar napolyon kiraz diye anıldıktan sonra, bizim türk simav kirazının yine bir kıymeti kalmıyor.
Benim asıl deyinmek istediğim konu, “MEŞHUR” Simav Kestanesi. Geçen bir gazetede okuduğum haber moralimi bozdu ve çok üzüldüm. Belki anılır diye heyecanla sonuna kadar okudum ama nafile. Haberin başlığı şu şekilde: “Çin, kestane piyasasına da girdi, Bursalı üreticiler sıkıntıda”

Haberde yerli piyasalarda kestanin kilosu 5-6 YTLye satılırken, Çinden gelen kestanelerin fiyatını 3 YTLden satışa sunuyor. Lakin müşterinin satın aldığı çin kestanesinin yarısı çürük çıktığı da vurgulanıyor.
Habere göre Türkiyede yıllık ortalama 30 bin kestane üretildiği ve kestane üretiminin özendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Ve haberin sonundaki cümle aynen şöyle: “Artık Bursa sektörde yalnız değil, İzmir Ödemiş, Balıkesir, Manisa da sektöre girdi.”

İşte üzüldüğümüz nokta. Simav Kestanesi malesef anılmıyor. Bu demek oluyorki, bizler kestanemizin yeterince tanıtımını yapamamışız.
Nasıl yapılacağını bilmiyorum ama bir şekilde Simav ürünlerinin daha çok tanıtımlarını yapmalıyız. Kestanemizi, fasülyemizi, pekmezi, vişneyi vs. daha iyi, daha çok tanıtmalıyız. Bunları başkalrından beklemek ise hüsran olur. Çünkü bu görev hepimizin. Çünkü biz bunu Simav’a borcluyuz.

Sayın Alaattin Gürırmak bir makalesinde Simav ve Gölcüğün tanıtımı dergi çıkartıp, bu dergileri İzmirde, İstanbulda taksilere dağıttığını ve müşterilerin bu dergi sayesinde Simav’ı öğrendiklerini vurgulamıştı. Ne güzel bir fikir, ne kadar güzel bir hizmet değilmi? Buna benzer şeyleri yine yapabiliriz. Sadece İstanbul, İzmir ile sınırlı kalmayıp Memleketin dört bir yanına dağıtmalıyız ama bun bir kişisinin üzerine yıkmamalıyız. Hep beraber el ele bu göreve kolları sıvamalıyız.

Artık Simav da Kestane sektörüne iyice girsin ve adından söz ettirsin. Herşey bizim elimizde.

Saygılarımla
06.04.2008 / Mehmet Kemal Akbaş

agurirmak
06.04.2008, 16:02
HEMŞEHRİLERİMİZE BULUNDUĞUN BU ÇAĞRI YAZINLA ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYU OKUYUCULARIMIZIN GÜNDEMİNE TAŞIDIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER MEHMET....GEÇMİŞ YAZILARIMDAN OLAN "GÖLCÜK'DE SAKLIÇAMA ZİYARET" başlıklı yazıma atıfta bulunduğun için cevap yazıyorum...yanımda izmir'den televizyon müdürü-Gazete köşe yazarı ve AVUKAT kariyerleri olan bir arkadaşımı SİMAV GÖLCÜK DAĞI YAYLAMIZA Çıkardım ve o yazıyı yazmıştım...O misafirimiz de İZMİR ŞÖFÖRLER ODASI Avukatı olduğundan BENİM o yazımı bir senaryo halinde değiştirip konu ederek İZMİR ŞÖFÖRLER ODASININ aylık yayın organı "TAKSİ" dergisinde yayınladı....İzmirde dolaşan 6 bin ticari taksiye dağıtıldı...Özellikle Havaalanı taksilerinde okunmasıyla SİMAV'IN YOLU VE GÖLCÜK YAYLAMIZIN serinliği arandığını bizzat tanık oldum....YALNIZ O MAKALELERİMDE YAZMADIĞIM bir önemli ayrıntıyı sana ve okuyucularına söyleyeyim...Uzun ve üzücü ama kısası şöyle...Avukat misafirimle Simav'ın Merkezinde Belediye ÇOK GAYELİ İŞ HANI önünde ki belediyemizin otomobilinizi bu çizgili yere park edin diye işaretlediği yere İZMİR PLAKALI otomobilimizle park edelim derken....SİMAV'da işleri düzgün 50 esnafımızdan birisi olan hemşehrimiz ki yakın köylerden terzi esnafımızdı eskiden şimdi gıda üzerine çalışıyor...SEN KİMSİN BURAYA PARK EDİYORSUN deyince BEN DE "SİMAVLI GAZETECİ ALAATTİN'İM DEMEMLE birlikte 7 kişi üzerimize SALDIRDI....ORASI MEMLEKETİN ORTASI...50 KİŞİDE SEYRE BAKTI....bu hemşehrimiz bana "UÇURURUM,YOKEDERİM" gibi tehditlerle MİSAFİRİMLE BENİ baya üzdü......sonradan işleri açılan bir hemşehrimiz...belediyenin park yerini BENİM ARABAMIN YERİ diye kanun nizam dinlemiyor...SEN ŞİMDİ ÖNCE CEHALLETTEN kurtulmamız gerekir diye bir yazı yazsan daha güzel olur....İLÇEMİZE GELEN MİSAFİRİN ARABASINI PARK EDECEK YERİMİZ YOKSA...Yukarıda yazdığın çalışmaların da HİÇBİRİSİ gerçekleşemez....İnsanlar dayak yemeğemi gelecekler simav'a.....İŞTE BU ANLATTIĞIM OLUMSUZLUĞA RAĞMEN o avukat arkadaşa simav'ın özelliklerini güzelliklerini yazdırdık....Ama nereye kadar....Bir Alaattin Gürırmak bir daha yetiştirmeye kalksa Simav ,,,50 yıl geçmesi lazım..... ÖNCE CAHİLLİĞİ YENMELİYİZ........SELAM VE SAYGILAR......

yıldız
06.04.2008, 17:30
Memleketimiz de ki bu kaba davranışların sebebi sadece cehaletten kaynaklı değil ,insanlar birbirlerini örnek alıyorlar.çoğunluğun yaptığı bir hareket zamanla normalmiş gibi algılanıyor.bir park yeri için böylesine kabadayalık içine giren birine ,müdehale etmeyen insanların hiç birinde mi görenek yok ?simavın misafir perverliği nerde kaldı? çok arkadaşım var ,fakülte bitirmiş mürekkeb yalamış ,fakat dönüp dolaşıp simava döndüklerinde birden yapıları değişiveriyor ,memleketin kabadayılık atmosferine kapılıveriyorlar. birde ilçemizin efelik kültürünü kendilerince yorumlayıp yaşayan insanlar var. efelik onlara göre ,fikirlerine ters olanları ezip geçmek ,yollarda gözdağı verircesine yürümek.akşamları sokaklarda kurşun atmak....vs.her lafı üzerlerine alıp kavga çıkarmaya müsait ler.hiçbir konuda haksızlıklarını kabullenemezler.
bu tarz insanlar ,zehirli ot gibi hızla çoğalmakta.

Mamo_Carancho
09.04.2008, 15:10
Anlattığınız olay çok üzücü ve bana göre insanlıktan nasipsizliktir. Misafirperverliğimizle övünüp dururken bunları duymak biranda yıkıyor insanın hayal ettiği memleketini. Hele bunu bir misafirin yanında yapmak çok afedersiniz ama "ayılığın daniskası".

Motorla gezi yapan iki almanın yolu Simavın bir köyünden geçiyor. Gerçi alman orasını Simav bilip, Bursaya 150km mesafede küçük bir köy olarak tanıtıyor iyi niyetiyle.
Anlattıkları şöyle:

"Çay molası için, Bursaya 150km mesafede küçük bir köy olan Simav'da bir aile aniden bizi yemek yemeğe ve yatılıya kalmaya davet ediyor. Çabucak hazırlanan sofrada Ailenin diğer azaları ile tanışıyoruz ve soru cevap oyunu başlıyor. Akşam vakti köyün müezzini (veya imamı) ve komşularıyla tanışıyoruz.
Evsahiplerinin fazla varlıklı olmayan ve mütevazi yaşam biçimleri ve buna rağmen yapılan zengin ikramları bizi utandırdı. Ertesi sabah samimi bir şekilde veda ederken, sanki eski yakın tanıdıklardan ayrılıyormuşuz hissine kapıldık."

Yaşanana bu iki olayı karşılaştırınca sadece kör kör şaşırıyorum.

http://www.enduroreisende.de/images/neu_tuerk_freundeshaus.jpg

http://www.enduroreisende.de/images/neu_tuerk_im_arm.jpg

Saygılarımla

agurirmak
09.04.2008, 16:20
saygıdeğer hemşehrim MEHMET,,,

yukarıdaki ALMANCA'DAN çeviri yaptığın gezi hangi tarihte olmuş acaba....bir kere bir alman BURSA-SİMAV arasını kilometre olarak şaşırmayacağını sen daha bilebilirsin...150 kilometre yazılı diyorsun...OYSA ortalama BURSA-SİMAV 190-200 KM.dir...SONRA simav diye bir köye gitmişler diyorsun...Bende 1988 yılı Alman Ortaokulunda okutulan bir COĞRAFYA KİTABINDA "Simav bir ders konusu olarak işleli hemde şehir haritasıyla birlikte hastane polis jandarma çarşı hep gösterili...HATTA 1994 YILINDA "bizim simav" dergisinde Türkçesini yayınlamıştım...Türkçe'ye de ALMANYA'da dağardı-KÖLELER köyünden şair arkadaşım İSMAİL GÖÇÜM bana yardımcı olmuştu...ŞİMDİ SIKI DUR SANA YENİ BİR BİLGİ VEREYİM....BALIKESİR İLİ sınırlarında MANYAS GÖLÜ'nün güneybatı kıyısında BUGÜN "GÖLYAKA" KÖYÜ eski zamanlarda "SİMAVLI" KÖYÜ diye kayıtlı...o köylüler ve çevre köy komşuları hala İSMAVLI köyü diye isimlendiriyorlar....SENİN TERCÜMESİNİ ETTİĞİN ALMAN Bursa'dan tam batı yönünde 150 Km giderse SİMAVLI KÖYÜNE ulaşabilir.....BAKİ SELAM....

Mamo_Carancho
09.04.2008, 18:20
Sayin Alaattin Hocam,

1988 yılında okulda Simavın konu olarak işlenmesi gerçekten çok ilginç. Bu coğrafya kitabını çok merak ettim.
Balıkesirde de Simavlı diye bir köyün olması aynı dercede ilginç. Paylaşmış olduğunuz her iki bilgide sanırım hiç bir simavlının aklında yoktur.
Merakım, acaba bu isim doğrudan Simav ilemi alakalı yoksa o yörenin gölü sayesinde mi bu isme kavuşmuş.

Alman motorcuların konusuna değinecek olursak, gezi 2002 senesinde gerçekleşmiş. Yazılanlara göre Uludağdan belirli bir hedef olmadan güneybatı yönüne doğru ilerlerken Simav veya köyüne uğruyorlar. Buradanda Pamukkaleyi hedef seçiyorlar. Dediğiniz gibi belki Gölyaka köyüne uğramış olabilirler.

Saygılarımla

agurirmak
09.04.2008, 20:33
Sanıyorum 1570'li yıllarda olacak Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman dönemleri...Bizim Simav'da yerli hırıstiyanlardan bir bölümü BURSA'ya ZORUNLU GÖÇ ettirilmiş...Bugün BURSA'nın merkezinde yerleştikleri semtede SİMAVİYAN=SİMAVLILAR MAHALLESİ ismiyle anılır olmuş...Niçin zorunlu göç ettirildiler şimdilik elimde bilgi yok...Kİ Bizim Simav'ın yerli gavurları araştırmalarda TÜRK ASILLI çıkıyorlar...Bursa'da bugün o tarihlerin SİMAVLILAR MAHALLESİNE "MURADİYE" SEMTİ ,tam hırıstiyanların ikamet ettikleri yerede KAYABAŞI MAHALLESİ ismi verili...Bir ihtimal Simav'dan göç ettirilen yerli hırıstiyanlar ki Bursa merkez olmak üzere HÜDAVANDİGAR VİLAYETİ=ili TOPRAKLARINDA OLAN SÖZKONUSU bugünkü GÖLYAKA-SİMAVLI KÖYÜ'de bu zorunlu göç sonucu kurulmuş olabilir....1960 yılına kadar Bizim simav'ında bir gölü vardı...Siyasetçiler göl çeversindeki 7 köyden OY ALMAK İÇİN ALLAH'IN VERDİĞİ GÖLÜ KURUTTULAR....Şimdide köylerimiz "gölet"ler yapmak için dere sularına muhtaçlar.....İŞTE göl yaşamını bildiklerinden şimdiki Manyas gölü kıyısına yerleşmişde olabilirler.......BAKİ SELAM............
"BİLMEYENLER NE BİLSİN BİZİ, BİLENLERE SELAM OLSUN" yunus emre

Mamo_Carancho
09.04.2008, 22:48
Hocam Simav Gölü hikayesi ayrı bir komedi zaten. Millet su diye can atıyor, bizimkiler gereksiz görüyor. Çok Yazık. Akıl sır erecek gibi değil am avebali büyüktür bunun.

Hocam yanlış ise lütfen düzeltin. Bildiğim kadarıyla Hüdavendigar Vilayeti dağılınca ortaya Kütahya, Bursa,Çanakkale hatta Antalya çıkmış. Yani biraz daha derinlere inilse buralarda Simavlı veya zamanında simavdan göçler olmuş olabilir.

agurirmak
09.04.2008, 22:57
hüdavendigar vilayeti yanılmıyorsam 1842 yılında merkezi KÜTAHYA İL

agurirmak
09.04.2008, 23:03
DEĞERLİ Mehmet kemal arkadaşım,,,
HÜDAVENDİGAR VİLAYETİ yanılmıyorsam 1842 yılında KÜTAHYA merkezli olarak kuruldu...bir-iki yıl sonra MERKEZİ BURSA'YA taşındı.....bugün için bu alana şu iller giriyordu......BURSA(merkez) KÜTAHYA-ilçesi Eskişehir,ilçesi Uşak,AFYON,BALIKESİR,ÇANAKKALE,İZMİT'İN doğu bölümü,Kastamonun batı bölümü, bende orjinal eski türkçe haritası var....BU SİMAVLI köyüde haliyle Balıkesir e yakın ama merkezi BURSA yönetimine bağlı....tabii senin görüşünde olabilir......saygılar

Mamo_Carancho
10.04.2008, 21:23
Sayın hocam, dün alman motorculara mesaj atmıştım. Sağolsun bugün cevap yazmış.

Simava gittikleri güzergah Bursa - Inegöl -Domanic - Tavsanli - Harmancik;
buradan küçük dağlık bir yoldan güney yönünde köyün merkezine varmışlar.
Köyün ismini hatırlamıyor malesef. Birde konuk oldukları ailenin damatlarından birisinin Simav da ingilizce öğretmeni olduğunu söylüyor.

Simava ziyaretlerini rica ederken mutlaka Simava birdaha geleceklerini söylediler ve 2002 gezilerinin ardından motorla 2 kere daha Türkiyeye gidip toplam 7 ay motorla Türkiyeyi gezmişler.

2007 senesindede gezi kitaplarını çıkarmışlar.

agurirmak
11.04.2008, 14:11
mehmet bu motorla gezi yapan almanların ziyaret ettikleri köy DAĞARDI yöremiz köylerinden biri olabailir..olamayabilir...de bir kere SİMAV'a yaklaşsalardı....Köylülerimiz muhakak KAPLICALARIMIZI tarif eder konaklamaları yolunda öğüt verirlerdi.. sonra BURSA'nın en küçük ilçesi HARMANCIK'tan güneye YA EMET YA TAVŞANLI yada biraz batı güneyinde BALIKESİR- DURSUNBEY ilçesi köylerine MOLA VERMİŞ olmalılar....kesinlikle SİMAV MERKEZE yakın değil....yalnız bazen şöylede oluyor...o bölge illerin ve ilçelerin sınırlarının UÇ yerleri....ora köy sakinleri bazen İLÇE İSİMLERİNİ bazen kasıtlı...bazende bağlı olduğu ilçeyi sevmediğinden komşu ilçe ismini veriyor...mesela ben İZMİR'de çok tanık oldum....SİMAVLIYIM diyor hangi köyündensin deyince yalan olduğunu yakalıyorum...sonra abi bizim ilçeyi tanımıyorlar buralarda bizde SİMAVLIYIZ deyince itibar görüyoruz şeklinde......Bir kere İngilizce öğretmeni oğulları varsa SİMAV'DA o köyü ve aileyi saptarız...ama herhalde o köy Simav'a bağlı değil....YOKSA ÖYLE BİR MOTORLU ALMANLARDAN bırak simav'da yaşayanı benim taa izmirden haberim olurdu....çünkü SİMAVLA ÇOK SIKI HABERLEŞME geleneğim var...simav'daki her güzellik ve çirkinlik yarenlerim tarafından bana anında bildiriliyor...tabii gazetecilik mesleğimin verdiği bir kolaylık.......baki selam......

Mamo_Carancho
13.04.2008, 20:56
Sayın hocam, belkide dediğinizi gibidir. Sİmavın köyleri olmayabilir. Alman motorcularda köyün isminide bilmiyorlar. Birde köy yoluna saparken sol tarafta bir kahvehane veya çaybahcesi var diyor (birde simit satıcısı varmış). Biraz ileride bir kahvehane daha.

Ama şu ilgimi çekti. Kendi ilçelerini sevmeyip, komşu ilçe ismi vermesi gerçekten ilginç geldi bana.

Ama dediğiniz gibi, Simava varmış oldular ise, kaplıcaları muhakka ziyaret ederlerdi.